21.10.2022
Zespół badaczek z Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed pod przewodnictwem kierownik jednostki dr hab. Małgorzaty Grembeckiej w składzie: dr Kornelia Kadac-Czapska oraz mgr Eliza Knez opublikował w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition artykuł przeglądowy zatytułowany Food and human safety – the impact of microplastics. Obecnie periodyk ten posiada najwyższą możliwą punktację Ministerstwa Edukacji i Nauki, czyli 200 pkt, a jego współczynnik oddziaływania (IF) wynosi 11,208.
od lewej: mgr Eliza Knez, dr hab. Małgorzata Grembecka, dr Kornelia Kadac-Czapska
Przygotowana praca omawia problem zanieczyszczenia żywności drobinami mikroplastiku. Zanieczyszczenie odpadami z tworzyw sztucznych, będące konsekwencją ekspansywnej działalności człowieka, jest jednym z największych problemów współczesnego świata.
– Ilość plastiku w środowisku systematycznie wzrasta, a narażenie ludzi stanowi bezpośrednie zagrożenie dla ich zdrowia i życia. Mikroplastik występuje we krwi, może migrować do różnych narządów, takich jak nerki czy wątroba i inicjować procesy nowotworzenia – wyjaśnia dr hab. Małgorzata Grembecka. – Niekorzystne skutki działania mikroplastiku zależą od źródeł i dróg narażenia, a za najczęstszą jest uważany żołądkowo-jelitowy odcinek układu pokarmowego.
Temat ten przyciąga uwagę całego świata, władz, opinii publicznej, mediów, organizacji ekologicznych, pozarządowych, a także społeczności akademickiej. Obecność tego typu cząsteczek wykazano w owocach morza, rybach, wodzie pitnej, a także soli, piwie, mleku, herbacie i miodzie. Opublikowana praca stanowi studium przypadków, których prezentacja ma na celu przedstawienie wielostronnego ryzyka zdrowotnego, jakie niesie ze sobą kontakt z mikroplastikiem.
Pełny tekst publikacji dostępny jest pod adresem www.tandfonline.com.
fot. archiwum prywatne