Studenci z SKN Bromatologii przeprowadzili warsztaty dla uczniów

19.06.2019

20190610_104150.jpg
20190610_104208.jpg

Czym są dodatki do żywności i w jakim celu się je stosuje? Czy powinniśmy się ich wystrzegać, czy może wręcz przeciwnie – ich obecność w produktach spożywczych jest dla nas konsumentów korzystna? Na te i wiele innych pytań odpowiedziały członkinie Studenckiego Koła Naukowego przy Katedrze Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego podczas warsztatów sensorycznych zorganizowanych dla uczniów szkół podstawowych.

20190610_111608.jpg

Katedra i Zakład Bromatologii gościła uczniów w dniach 28 i 29 maja oraz od 4 do 10 czerwca bieżącego roku. W warsztatach wzięli udział uczniowie szkół współpracujących z Katedrą już we wcześniejszych latach, tj. ze Szkoły Podstawowej nr 52 im. Tadeusza Kościuszki, Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej im. Janiny Jarzynówny-Sobczak oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 10 im. Eugeniusza Kwiatkowskiego. Po raz pierwszy zajęcia przeprowadzono dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 16 z Gdyni oraz Szkoły Podstawowej z Pępowa.

Studenci z SKN Bromatologia przeprowadzili warsztaty łącznie dla ośmiu 18-osobowych grup uczniów z klas od pierwszej do ósmej. Dodatkowo 27 maja 2019 r. członkinie Koła przeprowadziły lekcję dotyczącą zasad zdrowego żywienia dla uczniów z Pępowa na terenie ich szkoły.

Głównym tematem warsztatów zorganizowanych w Katedrze i Zakładzie Bromatologii były substancje dodatkowe do żywności. Zajęcia zostały urozmaicone doświadczeniami w formie zabawy, w których uczniowie aktywnie uczestniczyli. Mieli oni okazję spróbować swoich sił w rozpoznawaniu aromatów oraz samodzielnie dokonać analizy sensorycznej czekolady. Członkinie koła zapoznały ich także z metodą chromatografii bibułowej, za pomocą której rozdzielane były mieszaniny barwników spożywczych. Najmłodsze dzieci mogły samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, wykorzystując proste produkty spożywcze, które każdy może znaleźć w swojej kuchni.

Wszystkie spotkania były zrealizowane przy udziale Pań Dominiki Raczkowskiej, Katarzyny Radke, Karoliny Puchalskiej, Partycji Zieman, Magdaleny Tyszki, Alicji Adamkowskiej, Angeliki Konopko, Pauliny Okuńskiej, Agaty Jaksy, Wiktorii Szews, mgr Patrycji Bąk, mgr Joanny Brzezińskiej oraz dr Małgorzaty Misztal-Szkudlińskiej – opiekuna SKN Bromatologia.

Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Bromatologii obecnie zrzesza około 25 członków, studentów III, IV i V roku farmacji. Jednym z celów działalności Koła jest promowanie zasad zdrowego odżywiania i profilaktyki chorób cywilizacyjnych, głównie wśród dzieci i młodzieży.

Studenci zrzeszeni w SKN Bromatologia chętnie biorą również udział w corocznych akcjach profilaktycznych i informacyjnych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, jak np. Nauka dla Zdrowia – Dzień Otwarty czy Piknik na Zdrowie.