29.02.2016
Prof. Piotr Szefer, kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii wygłosił 16 lutego br. wykład w Narodowym Instytucie Leków w Warszawie. Po przybliżeniu przez zastępcę dyrektora ds. naukowych prof. Wojciecha Ozimińskiego sylwetki zawodowej prelegenta, prof. Szefer przedstawił licznie zgromadzonym słuchaczom w swojej godzinnej prezentacji szereg licznych zastosowań komputerowych technik chemometrycznych w ocenie danych analitycznych w badaniach poszczególnych grup żywności.
Omówiona problematyka nawiązywała tematycznie do zagadnień związanych z jakością odżywczą, zagrożeniami toksykologicznymi, bezpieczeństwem zdrowotnym oraz autentycznością/zafałszowaniami żywności, a więc była zbieżna z analityką żywności poruszoną w wydawnictwach książkowych autorstwa/współautorstwa prof. Piotra Szefera, m.in. w opracowanym wspólnie z dr. S. G. Caparem z US Food&Drug Administration (USA) rozdziale zamieszczonym w książce opublikowanej w 2012 r. przez światowe wydawnictwo CRC Taylor&Francis czy też w monografii książkowej zredagowanej w 2007 r. we współpracy z prof. J. O. Nriagu (University of Michigan, USA) pt. „Mineral Components in Foods” (CRC Taylor&Francis). Omówione w wykładzie zaktualizowane zagadnienia nawiązywały również do wcześniejszych wykładów prof. Szefera, w tym plenarnych, wygłoszonych na sympozjach międzynarodowych, m.in. w ramach konferencji organizowanych przez IUPAC, a także przez Politechnikę Warszawską „Analytical Forum”. Po wykładzie wywiązała się ożywiona dyskusja, po zakończeniu której prelegent podziękował wszystkim zebranym za uczestnictwo, a dyrekcji Instytutu za zaproszenie. Wśród obecnych na tym spotkaniu naukowym gości był m.in. przewodniczący Komitetu Terapii i Nauk o Leku PAN, prof. Jan Pachecka, który wystosował do prof. Szefera z zespołem zaproszenie do udziału w organizowanym przez ww. Komitet seminarium naukowym w celu zaprezentowania tematyki naukowo-badawczej realizowanej w Katedrze i Zakładzie Bromatologii GUMed. Jedna z zaplanowanych prezentacji będzie dotyczyć aktualnej wiedzy dotyczącej potencjalnych interakcji zachodzących między składnikami żywności a lekami. Prof. Piotr Szefer był jednym z 2 recenzentów manuskryptu podręcznika zatytułowanego „Leki i pożywienie – interakcje” (red. prof. Z. Zachwieja), który został opublikowany w 2008 r. przez oficynę MedPharm Polska.