2.12.2015
Konferencja “Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition” zorganizowana przez Studenckie Koło Naukowe Patofizjologii i Reumatologii Doświadczalnej oraz Studenckie Koło Naukowe Dietetyki odbyła się 27 listopada 2015 r. w Atheneum Gedanense Novum.
Intencją organizatorów było przypomnienie mechanizmów patofizjologicznych stojących za wybranymi chorobami autoimmunizacyjnymi, by dać uczestnikom lepsze zrozumienie możliwości i znaczenia interwencji dietetycznych u pacjentów. Nie poprzestano jednak jedynie na omówieniu koncepcji bez odniesienia ich do praktyki klinicznej. Zgodnie z duchem współczesnej medycyny – medycyny opartej na faktach – konferencja miała na celu popularyzację i wdrażanie do praktyki osiągnięć evidence-based nutrition, czyli odżywiania opartego na faktach.
Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Wzięli w nim udział nie tylko studenci Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, lecz także dietetycy z całej Polski. Konferencja odbyła się pod patronatem dziekan Wydziału lekarskiego prof. Marii Dudziak oraz dziekana Wydziału Nauk o Zdrowiu prof. Piotra Lassa. Więcej informacji o wydarzeniu na stronie web.facebook.com.